Over Buitensporig Zwolle

Na een jaar lang pionieren, experimenteren en programmeren is ons verblijf in het stationsgebouw ten einde. We streken in januari 2019 neer in de oude Bruna in de monumentale stationshal van Zwolle om een jaar lang onderzoek te doen naar aangenaam wachten. Hoe kun je zo aangenaam mogelijk wachten op de volgende trein, op reisgenoten of tot de regen is gestopt?

Er vonden meer dan 50 verschillende activiteiten plaats van net zoveel programmamakers voor een dag. Samen vulden zij meer dan 100 dagen aan programmering: van muziek, theater, workshops, exposities tot pingpong, artists in residence en burendag. We deden onderzoek door ‘place games’ te organiseren met kinderen van de nabijgelegen Parkschool, vitale 65+ers, betrokken professionals, studenten van Windesheim en studenten van ArtEZ. Deze place games gaven ons net als de programmering veel inzichten over obstakels en kansen in het gebied. Op die manier konden we met de gemeente Zwolle en NS meedenken over een prettig en leefbaar stationsgebouw en -gebied. We hopen dat onze inzichten en resultaten in de toekomst een plek krijgen in het vernieuwde stationsgebouw. En ondertussen gaan wij op zoek naar andere plekken die we samen betrokkenen beter, mooier en prettiger kunnen maken.

Op 27 februari 2020 leverden we de sleutels in om plaats te maken voor de renovatie en herontwikkeling van het stationsgebouw. We bedanken iedereen die met ons mee heeft willen pionieren en programmeren. En natuurlijk al die reizigers, bezoekers en voorbijgangers: ontzettend bedankt voor het wachten!

Wil je nog eens met ons van gedachten wisselen? Dan kan! Wij zijn bereikbaar via wijzijn@buitensporigzwolle.nl.

Dag tussentijd! Tot in de toekomst!

Buitensporig Zwolle is een initiatief van Jerry van der Bol, Sander Groenink, Saar van der Spek, Ivar van Veen en Gooitske Zijlstra.